onsdag 30 mars 2011

Bullreceptet!

Av dessa mått får du ca 40 mellanstora bullar.

Detta behöver du:
  • 150g smör
  • 1,25 dl ljus sirap
  • 1 ägg
  • 2 tsk kardemumma
  • 5 dl mjölk
  • 50g jäst
  • ca 15 dl vetemjöl, give or take

Till fyllningen behöver du:
  • 200g smör
  • 1,5 dl florsocker
  • 2 msk kanel
  • 1-2 tsk vaniljsocker
Tips! Öka på måtten lite i fyllningen om du tycker om mycket fyllning!
Till penslingen använder du 1 ägg och pärlsocker.

Gör såhär:

  1. Rör mjukt smör, sirap, salt vitt och poröst och rör sen ner ägget.
  2. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt), häll lite av mjölken i botten av en bunke och smula sedan ner jästen och lös upp den med fingrarna, häll sedan i resten av mjölken och blanda om.
  3. Klicka sen ner några matskedar av smörblandningen i bunken, tillsätt även kardemumma och blanda ner 10 deciliter av mjölet. Arbeta snabbt ihop det till en slät men ganska lös deg. Sen täcker du över bunken med en bakduk och låt degen jäsa i 30 minuter.
  4. Så länge degen jäser kan du göra fyllningen så:
    - rör samman alla ingredienserna till fyllningen till en slät massa (okej, gegga) under tiden..
  5. När degen jäst tillsätter du resten av smörblandningen i degen och blandar sedan ner mjöl i den mängd att degen blir blank och smidig efter att du knådat den. Lite klibbig får den vara ännu vid detta skede för du får knåda den i mjöl på bordet en stund också.
  6. När du är klar med degen kan du dela upp den i två lika stora bollar, det blir mycket deg så det är lättast att göra det i två etapper. Sen kavlar du ut bollarna till rektangulära plattor på ett mjölat bord. Bred sen på fyllningen och rulla ihop.
  7. Skär sedan skivor av rullarna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa där ytterligare ca 30 minuter, eller tills de en hel del.
    Tips innan du sätter duken över: Stoppa in ändan på de små snurrorna under själva bullen, du undviker du att bullen ringlar ut sig i ugnen och i stället växer de uppåt och blir så vackra så! (Jag glömde själv detta...)
  8. Ouuups! Vid något skede här borde du sätta ugnen på 250°C
  9. När bullarna jäst klart kan du pensla de med ett uppvispat, hade själv ingen pensel där jag gjorde bullarna, men det funkade bra med fingrarna. Strö sedan på önskad mängd pärlsocker...
  10. och skjuss in i ugnen! Grädda i ca 6-7 minuter!
Och som vi alla vet blir dessa godast med ett glas KALL mjölk till!

Lycka till!

Inga kommentarer: