torsdag 13 augusti 2009

Örfil? Kanelbulle?

Idag har jag bakat... något. Kan inte avgöra vad jag ska kalla det men det får bli örfilar.
Tänkte sätta upp ett recept på vad som behövs och sen låta bilderna tala.
Ni behöver alltså:

150 g smält smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1,5 dl socker
1,5 liter vetemjöl


Pensling och fyllning:
1 ägg
smält smör
kanel
socker
vaniljsocker
pärlsocker


Smula ner jästen i en bunke med fingrarna. 
Smält smöret och blanda sen ner mjölken i smöret så det blir fingervarmt (37 grader). 
Häll ca 1 dl av blandningen över jästen och rör om tills jästen har löst upp sig (fingrarna går bra här också).
Häll resten av ingredienserna i blandningen och knåda till en deg. 
Låt jäsa med en duk över i 20-30 minuter. 
Kavla ut degen till en rektangel och pensla smör över hela ytan. 
Strö över kanel, ett tunt lager strösocker och ett tunt lager vaniljsocker över degen. 
Rulla ihop degen som en rulltårta, (får vara ganska tight. 
Skär rullarna (två olika sätt finns, berätta nedan) 
Låt dem jäsa en stund. Lägg sedan bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
Pensla med ett uppvispat ägg och strö pärlsocker på varje bulle. 
Grädda i ca 8 minuter i 250 graders ugnsvärme.












Sockra osv, lagom är bäst men mycket är GODAST! :D, 
rulla sedan ihop till en lång mask.
















Örfilsmodellen: Skär sicksak så ena sidan alltid är smalare. 
Vänd bullen med den smala sidan uppåt och tryck till (som på bilden).
För att få vanliga bullar, skär av rakt längs masken och tryck ut lite underifrån för att få extra volym om ni vill.



Pensla med ägg, strö socker över. Och skjuts in i ugnen!

Vanliga kanelbullar färdiga.

Örfilarna. :)

Varför inte prova en fläta? Osv. Fantasin avgör! 



Lycka till!

Inga kommentarer: