lördag 29 maj 2010

Eurovision Norway 2010

Först ut:

Azerbaijan.
Oerhört påkostad låt. Resultatet, njae. Visst, Anders Bagge står för produktion och killen bakom Beyoncés och Justins sköna moves är koreograf. Men allvarligt, var detta det bästa de kunde åstadkomma då? Några flick-flackande drip-droppande moves och en osäker tjej som försöker vara någon hon inte är. Hon är ju bara sjutton och det blir bara falsksång gång på gång. Med andra ord, passar perfekt för majoriteten av de tondöva Melodifestivalstittarna. Hon har ju långa ben och långt hår så varför inte?

Spanien.
Det börjar bra, en krullhårig myskille står vid micken med några cirkusclowner i bakgrunden. När dragspelet sätter igång blir jag smått såld. Gillar stegringen men när refrängen börjar är den inte lika övertygande. Sen, YES, andra versen sätter sprutt på låten. Ett ögonblicks osäkerhet i spanjorens blick när några utomstående killar irrar sig upp på scen. Sen blir det bra igen! Jag diggar detta, hans röst är bra. Men låten all in all blir lite platt, tyvärr.

Norge.
Didrik, åh Didrik! Där står han ensam och sjunger med övertygande sammetslen röst. Han är charmig, visst. Några sura toner, okej. En i mängden av årets ballader. Vet inte riktigt hur jag ska beskriva detta, men det blir lite julsångsmedley. Hans röst är för låg för största delen av sången. Men efter modulation och strax före den får hans sanna tenorstämma lysa igenom. Helt grym tenor! Perfekt! Synd att det inte höll låten igenom utan bara på slutet. But still, Didrik, my heart is yours, for now.

Moldova.
Jag älskar fiolen, jag älskar saxofonen. Men varför, varför, VARFÖR ska ni börja jucka mot era instrument för? Hemskt! Tjejen är lite La Roux-inspirerad när det kommer till stylingen, och Lady GaGa också för den delen, jag gillar det.. Deras röster passar ihop, men det är inget som berör, förutom saxofonriffet (juckande borträknat). Kan dock få en god placering, om folk minns den innan man normalt sätt börjar rösta.

Cyprus.
Jag har inte mycket att säga om denhär låten. Sångaren är inte ens från Cypern, han är från Wales. Jag tycker sånt är trist, att man inte har tillräckligt med resurser i hemlandet för att det ska räcka till ett bra bidrag. Låten i sig är helt ok. Killen är ju annars helt i min smak, brunhårig, fräknig, gitarrspelande och med en röst som får mig att smälta lite i kanterna. Hrm.. ja, tillbaks till ämnet, låten känns lite ändlös, ingen märkbar stegring, inget lyft. Men Europa ger nog låten en hel del röster, någonstans ovanför mitten kommer den nog iallafall..

Bosnien & Herzegovina.
Muller. Här har vi en liten Rock'n'Roll wannabesnubbe. Låten kommer inte igenom teverutan trots pappas überbra högtalarsystem. Ett gitarrsolo kommer snabbt, kanske i brist på andra idéer. Jag är något allergisk mot inplanerade solon som är identiska för varje spelning. Det funkade bara förr (Queen, Guns'n'Roses t.ex.). Killen tycks inte vilja bestämma sig om han vill satsa på Rock eller Pop. Njae, inget jag kommer att komma ihåg.

Belgien.
Killen börjar starkt, åtminstone med stora, starkt luktande svettfläckar under armarna. En vacker sång, för fin för Melodifestivalen. Han har en skön röst, men det blir för mycket John Mayer copycat över det hela. Ibland tror jag att han ska börja sjunga på "Walking in Memphis". Tummen upp för hans goda engelska uttal. 

Serbien.
NEJ NEJ NEJ! Jag sitter och drar djupa andetag hela "låten" igenom. Denna borde förbjudas. Jag blir arg, förbannad helt enkelt, han irriterar mig så till den milda grad att jag inte kan ge något ordentligt utlåtande. Eller jo - Balkan, Balkan, Balkan, wtf?!!?!? Det är ju bara en massa studsande och hopp hopp hoppande och så ett "COME ON"! En låt jag definitivt kommer minnas, hur bra det nu är... FY.

Vitryssland.
Pluspoäng för Robert Wells, but then again, jag tycker faktiskt inte om att man lånar från andra länder. Man borde ha egna resurser och talanger så att säga. Det glittrar och glimmar i äkta schlageranda, och så, vippar vingarna i sista refrängen. Sångarkille nummer två har fått ballarna avklippta och det usla uttalet på "IMAJIIIIIIIIIIN" (imagine) ger minuspoäng. Men den får en bra placering tror jag.

Ireland.
En blandning av introt till Mariah Careys "Without You", Titanic och Svenska Idolvinnarlåten melodimässigt. Visst är hon övertygande största delen av låten igenom, men då det verkligen gäller i slutet så bryts rösten. Svenskar har skrivit låten. Idag  är sångaren bättre än i semifinalen. Men ändå, sånthär har vi ju hört förr, eller hur?

Grekland.
Alkaios, jag gillar dig. OPA! är en härlig låt tycker jag. Jag älskar musiken, blandningen av grekiska folkmelodier och discomusik. Alkaios är ju känd som låtskrivare och han har verkligen blivit ett med denna låt. Jag vill att denna låt ska vinna, helt klart. Vinner Grekland så åker jag till Aten nästa år och ser Melodifestivalen. Låten är allt annat än enformig, med grekiska instrument, tillfällig mörkerläggning, trummor och dansande, sexiga män. Ja tack!

Storbritannen.
Detta skulle ha funkat bra för 10-15 år sedan. En klar vinnare, då, helt enkelt. Idag är den bara dålig. Le lite mer påklistrat och strutta lite mer med benen bara så kanske det funkar, eller så inte. Det låter som en typisk Christmasjingle också för den delen, inte bra. Inte bara en utan två gånger släppte han ifrån sig en låååååååång faaaaaaalsk slutton på den viktigaste delen. I don't know but you, but that sounds really horrible to me. 

Georgien.
De första pianotonerna låter lite som Yiruma's "The River Flows in You" från Twilight filmerna. Men sen blir låten egen igen. Låten var först tänkt till Celine Dion, det hörs, hennes röst skulle varit underbar till denna låt. Men hon gör inte det helt fel denna brunhåriga skönhet heller, även om hon ett tag där ger en intrycket av att hon blivit rabiessmittad då hon visar tänderna så vackert och morrar. Jag tycker personligen att den komplicerade koreografin stjäl lite rampljus från den annars så vackra låten. Men denna kommer att landa högt, helt klart, minimalt med sura toner och en otroligt vacker brud med en liten brytning på engelskan. Jo, det var bra.

Turkiet.
Det är lite Linkin Park över det hela, lite System of a Down-vibbar också. Men mest LP. Belysningen de satt på hela bidraget gör att låten ser ut som en musikvideo, so far so good. Men jag tycker att det blinkar för mycket, jag får ingen kontakt med sångaren eller låten. Sen har de ju en söt liten tjej i rustning i bakgrunden som vickar lite på rumpan, det måste ju också finnas med, såklart. Okej, den kommer top tio, men ingen personlig favorit...

Albanien.
Muse-inspirerad låt. Men pröva sjunga med den till toner och text av Britney Spears "Womanizer" så hör ni exakt varifrån de verkligen fått sin inspiration. Synd. Lite "It's Raining men" finns också med eller hur? Låten är stark ändå. En av de bättre i tävlingen. Den får en bra placering, tror jag.

Island.
Disco. Storkvinna i tomtemorsinspirerad dräkt. Det funkar, det funkar så fort första refrängen satt igång. Rivigt och bra, och det blir en bra kontrast eftersom sångaren inte är en kortkjolad, långbent, pinnsmal liten tjej. Tvärtom faktiskt. Men helt okej. Hennes röst är mycket bärande och det uppstår ett rejält lyft i låten så fort hon sjunger ut Je Ne Sais Qoooooui!

Ukraina.
Förlåt alla ni som sågat denna låt. Men jag fullkomligt älskar Alyoshas röst. Låten är inte alls dålig! Låten har en underbar uppbyggnad, hennes röst är stark och hon har en oslagbar karisma. Kanske passar den inte till Melodifestivalens glada budskap, folk har klagat på att man får dåligt samvete. Men det är väl precis det vi borde få också. Såhär ser världen ut nu. Och i Ukraina kanske det märks ännu bättre än här. Så jag lutar mig tillbaka och njuuuuuter och hoppas på en bra placering. 

Frankrike.
Jag ratar tyvärr låten. Den hör hemma på beachen. På fotbolls-VM och på nattklubben just och just. Varför ett karismatiskt land som Frankrike ska skicka med ett så opersonligt bidrag kan jag inte begripa. Det blir bara fel. Alez alez alez får dansa av scenen. Nu, helst. Och nej, jag ville inte alls "put my hands up" till denna sång. Disco när det är som värst.

Rumänien.
Ja tack. Den tunga rytmen i början är perfekt för att få igång publiken. De är mycket bra synkade dessa tu. Rösterna passar ihop och kemin är stark. Hennes röst är underbart bra och det faktum att hon får lysa mer i låten är ett smart drag. Refrängen är otroligt medryckande och hennes sopran inte det minsta skakig trots de skyhöga tonerna i operasriffet. Yes please, denna landar högt, hoppas jag. 

Ryssland.
Det gör inget att han medvetet sjunger med rysligt dålig brytning. Det är "Looooojd of Merzeee" jag hakar upp mig på. För att inte glömma sången till den lilla blyertsbilden killen har i handen. NEEEEJ! Låt bli detdär. Han kan sjunga, visst, men det är ju en godnattvisa, blandat med, körsång och andlig kyrkmusik. Så långt ifrån Melodifestivalen man kan komma med andra ord.

Armenien.
Den tvåmeterslånga tjejen med sin apricot stone sjunger på klumpig engelska. Hon har en härlig utstrålning och vackert hår. That's about it. Jag tycker om den första refrängen, då den ännu inte nått klimax. I de följande refrängerna försvinner det vackra orientaliska wailandet och det blir bara sluddrigt och flåsigt. Men jag gillar upplägget i form av folkmusik och disco. Men sluttonen hon släpper ur sig är inte bra, ögonbrynen på backupsångaren är oroväckande buskiga och de slutliga, bestämda orden "apricot stone" övertygar ej. 

Tyskland.
Jag gillar hennes sköna accent. Jag gillar hennes energi. Jag gillar låten. Kanske för att det just är min egen musikstil. Låten är busig och lekfull, påminner lite om mig själv. Så det är väl därför jag tycker om detta, jag kan relatera till den. Låten hör hemma på MTV dock. Inte här. Den är en blanding av Missy Higgins, Lily Allen och andra kaxiga sötnosar. Den landar nog rätt högt på listan.

Portugal.
Påminner lite om Leona Lewis "Happy" bland annat. Men hennes röst är helt underbar! Lite jul/Disneyballad/N*Sync. Men det gör ingenting att det är en salig blandning här inte. Hon lyser igenom med egen sällsyns personlighet och styrka. Den här får många röster, för att den är så vacker. Jag blir mycket intresserad av vad hon sjunger. Hon är helt klart en av de bästa sångarna i hela Eurovisionen. Kan bli en otippad vinnare till och med, eventuellt.

Isreal.
Denna unge man sjunger verkligen holistiskt, med hela sin själ. Jag är överens med de flesta andra, det är definitivt den vackraste balladen i hela Eurovisionen. Jag älskar hela bidraget. Hans röst är som smör och sammet. Det är helt enkelt bra. Den är profsig i sin enkelhet. Detta kan vinna, just för att han är så unik. Han ser bra ut, sjunger fantastiskt och har en helt otrolig utstrålning. Jag gråter nästan tills en enda sur ton bryter min trans. Men sen återupptas magin och jag får njuta låten ut.

Danmark.
Det börjar ett karaktäristiskt intro som är lite väl likt The Police's "Every breath you take". Sen blir det personligt. Svenska Tomas Gson står bakom detta bidrag. Killen har ingen utstrålning alls. Han ler inte ens efter att han fått kyssa sin motsångerska. Skulle det varit två ännu bättre sångare skulle det blivit ännu bättre är jag helt säker på. Man hör speciellt i "In a moment like thiiiis" att tjejen tagit hjälp av danska Cathrine Sadolins Complete Vocal Technique. I stället för att sjunga "thiiiiiiis" sjunger hon "theeeees", vilket underlättar mycket, sådär för er som är intresserade.. Men denna låt är högt tippad och har goda chanser till en bra placering.


... och så Spanien igen. Var det arrangerat eller bara en idiotisk fyllevadslagning?? Oberoende så tror jag inte Spanien har något emot att visa upp sig igen. På gott och ont.

Nu är det dags för er att rösta, jag har tänkt rösta på Rumänien, Ukraina och Grekland .... och Serbien (SKOJA BARA!!!!!)

Vem röstar ni på?

2 kommentarer:

Thomas sa...

Every breath you take me Police å walking in memphis me Marc Cohn e ju helt klart bra :P Nämen sku no säg Israel eller Ukraina.

Bob sa...

En par saker bara..

Moldavien: För mycke Ryback-kopia av det hela. Tål inte de som försöker härma förra årets vinnare. Den självlysande fiolen hade inget vettigt i låten att göra..

Belgien: Ja, Thomas å jag börja sjunga Walking in Memphis ovanpå låten och det passade perfekt ganska långt :) 'nuff said.

Israel: Mäktig låt, tyvärr klarar han inte av slutet på låten när den blir som störst. Sket sig i semin och gick inte mycket bättre här heller. Falsksång nej tack, sänk låten ett tonsteg från början istället..

Bäst ikväll var: Tyskland, Danmark, Turkiet, Vitryssland (pluspoäng för körsången :P) och Armenien, vars sångerska faktiskt fick östblocks-wailandet att låta rent, till skillnad från alla andra.

De va nu mitt. Gnäll på Thomas för att han länkar överallt så ja hittar en massa kul att kommentera :P